Ferat slaví 35let od svého založení a vystupování na festivalech se nebrání

Plzeňská thrashmetalová legenda Ferat oslaví na Basinfirefestu třicet pět let od svého založení. O odpovědi na naše zvídavé otázky se rovným dílem podělili současní aktivní členové – tedy Marcel “Šaman“ Persy (zpěv), Daniel Krob (kytara), Radek Kroc (kytara), Roman Velinov (basová kytara) a Alan Reisich (bicí).

Na začátku rozhovoru budeme vzpomínat. Vraťme se o pět let nazpět, kdy jste se rozhodli uspořádat oslavu třiceti let od založení Feratu. Kdo s tím nápadem přišel, jak celá ta akce vznikala?
Roman: Byl to nápad našeho kamaráda Pavla Lebedy, který pořádal koncerty v Přeštické stodole a napadlo ho, že by mohl Ferat udělat ke třiceti letům velký vzpomínkový koncert. Všechny nás pak obvolal a zeptal se, jestli bychom do toho šli… no a nás ten nápad zaujal. Pavel je kamioňák a měl představu, že se kapela jednou sejde, a že písničky zahrajeme jako před třiceti lety. Jeho naivní představa se bohužel nevyplnila. Museli jsme si po třiceti letech dát několik dlouhých zkoušek, abychom si ty skladby oživili v paměti a nakonec to na sto procent zvládli.

Jak dlouho jste před koncertem v Šeříkovce zkoušeli?
Marcel: Minimálně tři měsíce jsme se scházeli ve zkušebně a intenzivně jsme zkoušeli. Bylo to tak dvanáct až šestnáct zkoušek po čtyřech hodinách.

Jak jste si pak užili samotnou atmosféru koncertu? Na jeho konci se situace na pódiu změnila v jeden velký, bláznivý happening, fanoušci byli nadšení…
Radek: Užili jsme si to úplně parádně, byl to strašný masakr. Potkali jsme tam plno kamarádů a fanoušků, které jsme znali před třiceti lety, a všichni jsme si pak zazpívali na pódiu feraťácké pecky.

Bylo rozhodnutí odehrát čtrnáct dní po Šeříkovce další koncert v Přeštické stodole ovlivněno pozitivní náladou výročního koncertu?
Daniel: Ten koncert jsme neplánovali a mysleli jsme si, že Šeříkovka bude prvním a zároveň posledním koncertem oslav třiceti let Feratu. Pak bohužel naše kapela Kreyson Memorial ze zdravotních důvodů jednoho člena nemohla hrát, a tak Pavel Lebeda vymyslel, aby znovu zahrál Ferat… no a my jsme na to přistoupili, protože jsme to brali jako poděkování pořadatelům, kteří nám organizovali oslavu: poděkování Pavlovi Lebedovi a Honzovi Rampichovi.

A nebyli nebo nejste v pokušení činnost Feratu obnovit? Z reakcí fanoušků je zřejmé, že repertoár Feratu je stále aktuální a má co nabídnout…
Alan: Obnovit regulérní provoz kapely Ferat se nechystáme. Ale případně bychom se jednorázovým vystoupením na festivalech nebránili. Je pravda, že si nás fanoušci u pořadatelů vyžádali, a tak se jim snažíme jít naproti.

Impuls k oslavě pětatřiceti let od založení Feratu na letošním Basinfirefestu vyšel od pořadatelů?
Marcel: Ano, stoprocentně, ten požadavek vyšel už před třemi lety před koronou. Měli jsme zahrát na Basinfirefestu… ale ten se nakonec neuskutečnil. Letos nám znovu pořadatelé nabídli vystoupení a my jsme to vzali jako výzvu k výročí pětatřiceti let.

V jaké sestavě na Basinu vystoupíte? Dá se opět očekávat defilé většiny bývalých členů kapely?
Roman: Požadavek pořadatelů byl zahrát na Basinfirefestu jako „starej Ferat MK1“, kde je obsazení Marcel Šaman, Alan Reisich, Roman Velinov, Radek Kroc a Daniel Krob. To nám dávalo smysl, ale defilé bývalých členů kapely Ferat se už nebude nikdy opakovat. Šeříkovka byla velmi výjimečná akce.

Prozradíte, co mohou fanoušci očekávat na vašem setlistu?
Radek: Myslím, že budou fanoušci spokojeni, protože uslyší největší nářezy „starýho Feratu MK1“ s Marcelem za mikrofonem.

Neplánujete reedici některého z úspěšných alb Feratu?
Roman: Reedice určitě nechystáme, ale teď budeme tak trochu tajemní… možná se něco chystá, přátelé… hihi…

Děkujeme všem za rozhovor a napjatě očekáváme odhalení tajemství! Na shledanou ve Spáleném Poříčí!

Otázky kladla: Magda Šotolová, foto: Daniel Krob, poskytnuto kapelou Ferat